SCOLI CONSTANTA
SCOLI PARTICULARE CONSTANTA
LICEE PARTICULARE CONSTANTA
  Click oferta meniuri YvY Catering           
Interdisciplinaritatea materiilor
Transdiscipliaritatea materiilor
 
Articol oferit de Profesor Invatamant Primar
Elena-Daniela Alexandrescu 
 
 

Transdisciplinaritate si interdisciplinaritate

     Dezvoltarea exprimarii corecte, orale si scrise, obiectiv major al activitatii instructiv-educative, se realizeaza la toate disciplinele scolare, cu precadere la limba romana.

     Cunostintele insusite la cunoasterea mediului inconjurator, istorie, geografie sunt considerate de marea majoritate a cadrelor didactice ca un scop in sine.

     In realitate, ele trebuie sa pregateasca verbalizarea, care se amplifica apoi in activitatile de dezvoltare a vorbirii, a compunerii in sine. Acestea servesc in mod direct la parcurgerea celor patru procese de cunoastere si intelegere ale limbajului: audierea, vorbirea, citirea si scrierea.

     Activitatile desfasurate in cadrul orelor de dezvoltare a vorbirii si cunoasterea mediului inconjurator, istorie, geografie etc. trebuie folosite in scopul largirii limbajului lexical al compunerii acestuia in structuri gramaticale corecte.

     Compunerile realizeaza  - pe de o parte -  o sinteza a tot ceea ce elevii invata la orele de limba romana, precum si la celelalte obiecte de invatamant, mai ales din punctul de vedere al corectitudinii exprimarii, iar - pe de alta parte - ele constituie cel mai potrivit prilej de valorificare a experientei de viata a elevilor, de manifestare a imaginatiei si fanteziei lor creatoare.

     Fiind vorba de “compunere “, se intelege ca elementele de creatie originale, de compozitie,  trebuie sa reprezinte criteriul principal de evaluare a lucrarilor pe care elevii le realizeaza, fie in clasa, fie in afara orelor.

     In “compozitiile lor”, pe langa reproducerea unor fapte, cunostinte si date dinainte cunoscute, elevii trebuie sa redea propriile lor sentimente, izvorate din cunoasterea directa a diverselor aspecte de viata, prin observarea directa a obiectelor si fenomenelor cu care vin in contact.

     Problema care apare atunci cand elevii alcatuiesc compuneri este  ca acestea sunt  aproape identice - compuneri sablon – incat,  cu mare greutate se pot delimita elemente de creatie originale ale elevilor, de simpla reproducere a unor date pe care le-au acumulat in pregatirea prealabila alcatuirii compunerilor.

     Premisa de la care trebuie sa se porneasca in realizarea compunerilor este aceea ca toate, indiferent de felul lor, trebuie sa constituie rezultatul unei activitati independente a elevilor, al unui efort intelectual depus de acestia si nu doar o simpla reproducere a unor lucruri dinainte stabilite.

     La orice lectie care se desfasoara pe baza unui text citit - text suport, exista posibilitati de solicitare a unei activitati de creatie din partea elevilor, chiar daca unele din ele sunt, in aparenta, neinsemnate.

     Ideile principale dintr-un fragment si apoi ideea de baza a intregului text pot fi formulate si intelese in moduri diferite. Participarea efectiva a elevilor la aceasta activitate este hotaratoare. Fiecare elev trebuie solicitat sa caute si sa gaseasca formularea cea mai adecvata.

     Teoreticienii invatarii au subliniat importanta abordarii predarii-invatarii eficiente ca un proces de integrare si descoperire prin care elevul este ajutat sa-si extinda si sa-si restructureze ideile pe care le are deja, sa interpreteze si sa inteleaga fenomenele noi prin prisma cunostintelor proprii.  

     Aceasta abordare are doua consecinte imediate:  elevii formuleaza intrebari si cauta raspunsuri in mod active trebuind sa fie tot timpul constienti de ceea ce stiu si de ceea ce vor sa afle.

     Este foarte important ca exprimarea  elevilor sa fie corecta in toate imprejurarile, la toate disciplinele de invatamant. Ori de cate ori sunt pusi in situatia de a relata ceva, chiar la verificarea cunostintelor, elevii trebuie sa dea dovada de o buna cunoastere si intelegere a celor relatate, iar exprimarea lor trebuie sa fie clara, concisa, ingrijita,o adevarata “compozitie” personala.

 

Prof.inv.primar

Alexandrescu Elena-Daniela

 

Bibliografie

*Nicola,I.,1994,Pedagogie,E.D.P.,Bucuresti

*Ionescu,C.,1992,Strategii de predare si invatare,Ed.Stiintifica,Bucuresti

*Florincuta,C.,Cheregi,E.,2004,Invatamantul primar,Revista dedicata cadrelor didactice,Ed.MINIPED, Bucuresti.